Drupal

Drupal logoInternet en zo... heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites met behulp van Drupal.
Sterker nog, Internet en zo... heeft haar webservers speciaal geinstalleerd en geoptimaliseerd voor Drupal!
Dit wil niet zeggen dat willekeurig andere website niet op de servers van Internet en zo... kunnen draaien, dit is vanzelfspreken wel het geval.

Maar wat is Drupal?
Ik ga Drupal even vergelijken met het besturingssysteem op uw computer. Als u uw computer aanzet zal Windows, Linux of IOS opstarten, dit is het besturingssysteem. Het besturingssysteem op uw computer heeft al een paar programma's ingebouwd (voor Windows is dat  Paint, Notepad, WordPad, Calculator e.d.). Daarnaast zijn er legio extra programma's te installeren zoals een office pakket (Word, Excel, Powerpoint...), Skype, Adobe Acrobat Reader en ga zo maar door.
In grote lijnen werkt Drupal op de zelfde manier. Drupal werkt als een besturingssysteem voor uw website waar tevens een legio aan extra programma's (modules) in te installeren zijn.

Drupalcon logoDrupal is een CMS (Content Management System). Dat wil zoveel zeggen dat Drupal een systeem is waar mee content (inhoud/informatie) op Internet kan worden geplaatst en bijgehouden. Deze content wordt in de vorm van een website op Internet gepubliceerd (dat wat de bezoekers van uw website zien).
O ja, er bestaan nog veel meer CMS-en! Joomla, Wordpress, WebGUI, PHP-Nuke en nog tientallen anderen.

In tegenstelling van veel andere CMS-en staat Drupal voortdurend open voor verbeteringen, zo zijn er inmiddels honderdduizenden ontwikkelaars bezig met het verbeteren van Drupal of het schrijven van modules.
Dit is mogelijk omdat de code van Drupal openbaar is (Open Source) en uitgebracht wordt onder de GPL (GNU General Public License). Hierdoor is Drupal uitgegroeid tot het meest gebruiksvriendelijke, moderne en krachtigste CMS ter wereld.
Dit en de punten die onder "Maar waarom Drupal" zijn de voornaamste redenen waarom Internet en zo... voor Drupal heeft gekozen.

Drupal is oorspronkelijk ontwikkeld door de Belg Dries Buytaert als een Bulletin Board System. Het werd in 2001 een opensourceproject. Drupal is de Engelse schrijfwijze van de Engelse uitspraak van het Nederlandse woord "druppel", wat op zijn beurt in het Engels weer "drop" is. De naam komt van de inmiddels niet meer actieve website drop.org. Buytaert wilde de site eigenlijk "dorp" noemen, als verwijzing naar het Bulletin Board System als gemeenschap, maar hij maakte een typefout bij het controleren van de domeinnaam en vond dat het zo beter klonk.

Maar waarom Drupal?

 • Drupal is Open Source
  De Drupal (core) software en modules worden door een community van meer dan 630.000 gebruikers en ontwikkelaars onderhouden.
   
 • Veiligheid
  ​Veiligheid van een Drupal website wordt zeer serieus genomen, regelmatig worden patches en verbeteringen beschikbaar gemaakt.
  Ook intern is een Drupal website goed te beveiligen. Doormiddel van rechten aan gebruikers is precies te bepalen wie wat kan en mag op de website. Drupal is hierin het enige CMS dat hierin voorziet.
   
 • Modules
  Door een bijna onuitputbare collectie aan modules kan een Drupal website elke functionalitijt aan.
  Van blogsite, (social) community site, intrasite tot webwinkel. Alles is mogelijk.
   
 • SEO (Search Engine Optimalisation)
  Drupal is zelf al geoptimaliseerd voor zoekmachines maar met de toevoeging van de juiste modules is het mogelijk je website optimaal te presenteren voor zoekmachines.
   
 • Theming
  Een Drupal website is afhankelijk van een theme, dit is de lay-out van de website. Hier zit tevens het meeste werk in.
  De Drupal website wordt hiermee consistent in opbouw (wat prettig kijkt voor een bezoeker) en heeft de mogelijkheid om zich 'responsive' te gedragen. Dit wil zoveel zeggen dat de Drupal website zich aanpast aan het apparaat waarop het bekeken word. De Drupal website is dan op een telefoon of tablet net zo goed te lezen als op een groot scherm.