VoIP

VoIP staat voor Voice-over-Internet-Protocol en betekent in de praktijk zoveel als bellen over een computernetwerk zoals Internet. Bij gebruik van VoIP is niet langer een analoge (PTSN) of digitale telefoonlijn (ISDN) nodig en kan naast spraak ook andere digitale informatie worden meegezonden. VoIP wordt ook weleens IP-telefonie of Internettelefonie genoemd.

IP telefoonSIP
VoIP kan ook hardwarematig ingezet worden, waardoor u met normaal uitziende telefoons bijvoorbeeld via uw router kunt bellen zonder dat u daarvoor een computer of smartphone nodig hebt. Veel moderne VoIP-apparatuur (zowel hard- als software) werkt via het Session Initiation Protocol (SIP) om een verbinding mee op te zetten. Aan SIP kunnen reguliere telefoonnummers gekoppeld worden, waardoor uw bedrijf ook voor niet VoIP'ers gewoon bereikbaar blijft. Voor SIP is afgelopen jaren allerlei specialistische apparatuur ontwikkeld waarmee ook (grote) kantooromgevingen in een handomdraai via internet (mobiel) kunnen gaan bellen.

Voordelen van VoIP

 • Capaciteit en VoIP
  Het aantal gesprekken dat tegelijkertijd plaats kan vinden over één VoIP trunk is nagenoeg onbeperkt. Daarmee zal je telecomomgeving nooit de beperkende factor zijn bij bedrijfsgroei.
 • VoIP is locatie-onafhankelijk
  Bied u thuiswerkplekken aan? U gaat verhuizen? Met VoIP geen enkel probleem. Een VoIP account is gekoppeld aan een toestel of aan een VoIP bedrijfscentrale, niet aan een geografische locatie. Dit maakt verhuizen zeer eenvoudig en aanzienlijk voordeliger.
  VoIP werkt anders:
  Bij “gewone” telefonie komt een gesprek binnen op een bepaalde verbinding en elk telefoontoestel dat op deze specifieke verbinding is aangesloten gaat over. Het telefoonnummer is in deze situatie dus gekoppeld aan een vaste locatie. Bij VoIP telefonie werkt dit anders. Een VoIP toestel maakt en houdt verbinding met een server die, onafhankelijk van de locatie van het toestel, de oproep ontvangt.
 • VoIP is flexibel, eenvoudig en goedkoper aan te leggen
  U kunt je telefoontoestel koppelen aan iedere netwerk locatie. Werkt u een periode op een andere locatie, dan neemt u gewoon uw toestel mee. Er hoeft niets omgeschakeld te worden en een netwerkbeheerder hoeft geen instellingen aan te passen. Een interne verhuizing is daarmee eenvoudig.
  U hoeft geen aparte kabels meer te trekken voor een telefoonverbinding. De kabels voor het computernetwerk kunnen worden gebruikt voor telefonie. Bij sommige VoIP toestellen is het zelfs mogelijk om een netwerkkabel door te lussen, waarmee een computer en een telefoon gebruik kunnen maken van één kabel. Je hoeft dus geen twee netwerken te onderhouden. Bij een verhuizing zijn de kosten van het aanleggen van een netwerk en het trekken van kabels laag.
 • VoIP heeft de toekomst
  VoIP is dé telecomtechniek die in de toekomst gebruikt gaat worden. Alle grote leveranciers stappen op dit moment over op VoIP. Ruim 20% van bedrijven met meer dan 50 medewerkers zijn al overgestapt op VoIP of IP telefonie. Is uw telecomapparatuur aan vervanging toe, gaat uw bedrijf verhuizen of zoekt u een nieuwe telecomoplossing, dan is VoIP op dit moment een logische keuze.